ΚΠΕΕ ΚΠΕΕ
Οργάνωση των εξουσιών & αναθεώρηση του Συντάγματος: 20 σημεία για διάλογο


Α. Το πλαίσιο της συζήτησης
Β. Προτάσεις (και αντίλογος)
 1. Προκαθορισμένη κυβερνητική/κοινοβουλευτική θητεία;
 2. Εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας;
 3. Πενταετής κοινοβουλευτική περίοδος;
 4. Πρόωρες εκλογές για το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής περιόδου;
 5. Διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας;
 6. Εκλογικό σύστημα
 7. Αριθμός βουλευτών
 8. Θέσπιση δύο θητειών κατ’ ανώτατο όριο για κάθε αιρετό αξίωμα
 9. Απόλυτο ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων;
 10. Μέγεθος κυβερνήσεων
 1. Νομοθετική πρωτοβουλία
 2. Συνταγματικό Δικαστήριο
 3. Ευθύνη υπουργών, βουλευτική ασυλία
 4. Προεδρικές εξουσίες
 5. Προεδρικό σύστημα στην Ελλάδα;
 6. Δεύτερο νομοθετικό σώμα (Γερουσία);
 7. Δικαστική εξουσία
 8. Ελεγκτικό Συνέδριο
 9. Ανεξάρτητες αρχές
 10. Δημόσια οικονομικά
Β-7. Αριθμός βουλευτών

Η μείωση του αριθμού των βουλευτών (ενδεχομένως σε 200) αποτελεί σύνηθες αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Πρόκειται για πρόταση εμφανώς δημοφιλή, που μάλιστα έχει εξεταστεί ως ενδεχόμενο ερώτημα δημοψηφίσματος. Το άρθρο 51, παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος ήδη επιτρέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200. Η σχετική απόφαση θα μπορούσε, συνεπώς, να υλοποιηθεί με την απλή νομοθετική διαδικασία.

Ο μικρότερος αριθμός βουλευτών σημαίνει και μικρότερο αριθμό υποψηφίων βουλευτών και μπορεί να συνεπάγεται μικρότερη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος. Επίσης, ενδέχεται να οδηγήσει σε επιλογή καλύτερης ποιότητας υποψηφίων - είδους που μπορεί να θεωρηθεί ως ουσιώδες εν ανεπαρκεία. Σε συνδυασμό δε με τη θέσπιση δύο θητειών κατ' ανώτατο όριο (βλ. επόμενο σημείο 8) και την καθιέρωση εκλογικού συστήματος με μονοεδρικές περιφέρειες και κατάργηση του σταυρού προτίμησης, περιορίζει την -ανεπιθύμητη- δύναμη επιρροής των ΜΜΕ.

Υπέρ της μειώσεως συνηγορεί ο περιορισμένος ρόλος των βουλευτών, ειδικά σε συνθήκες απόλυτου κυβερνητικού ελέγχου της νομοθετικής ατζέντας και ισχυρής κομματικής πειθαρχίας. (Πρακτικώς, πάντως, η μείωση του αριθμού των βουλευτών δεν είναι απλή υπόθεση, όσο μεγάλος αριθμός βουλευτών ασκεί και υπουργικά καθήκοντα).

Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του κοινοβουλίου, η μεταβολή των σχέσεων κυβερνήσεως-κοινοβουλίου και η αποδυνάμωση των κομματικών ηγεσιών ενδέχεται να οδηγεί σε διαφορετικό συμπέρασμα. Επίσης, η μείωση του αριθμού των βουλευτών ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ολιγοπώληση του βουλευτικού αξιώματος από τα "επώνυμα" ή οικονομικώς ισχυρότερα άτομα και οικογένειες και να δυσχεράνει την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού.

Μάλιστα, θα μπορούσε να συζητηθεί και η αναθεώρηση του Συντάγματος στην κατεύθυνση, όχι της μείωσης, αλλά της αύξησης του αριθμού των βουλευτών. Η σμίκρυνση της σχέσης αριθμού εκλογέων και βουλευτών θα καθιστούσε ευχερέστερη την εκλογή ικανών υποψηφίων, διότι θα περιόριζε την εκλογική σημασία της γενικής αναγνωρισιμότητας των υποψηφίων, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την οικογενειακή ισχύ ή την προβολή προβολή από τα ΜΜΕ, και θα ενίσχυε τον ρόλο πιο ολιγάριθμων και συγκεντρωμένων εκλογικών κοινών, που είναι πιθανότερο να (ανα)γνωρίζουν την ποιότητα και τις ικανότητες κάποιου επαγγελματικώς ή κοινωνικώς καταξιωμένου υποψηφίου, ο οποίος όμως δεν διαθέτει κληρονομική αναγνωρισιμότητα ή μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ. Επίσης, η αύξηση του αριθμού των βουλευτών θα διαφοροποιούσε τα κίνητρα των εκλεγμένων βουλευτών, αφού θα περιόριζε τις προσδοκίες τους για υπουργοποίηση, οδηγώντας τους έτσι σε περισσότερο κριτική στάση απέναντι στην εκτελεστική εξουσία, ενώ θα μείωνε και την πολιτική βαρύτητα εντός του κοινοβουλίου των σταθερά επανεκλεγόμενων ισχυρών τοπαρχών. Κατά την άποψη αυτή, η εξοικονόμηση πόρων δεν αποτελεί σοβαρό αντεπιχείρημα, διότι το συνολικό κόστος λειτουργίας του κοινοβουλίου μπορεί πάντοτε να συγκρατηθεί με πιο αυστηρή διαχείριση και ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων.

* Προσθέστε το σχόλιό σας:
Email:

δεν πρόκειται να δημοσιευτεί

* Όνομα:
This Is CAPTCHA Image 
Αντιγράψτε τον αριθμό * :

Πρέπει να πληκτρολογήσετε τον κωδικό που βρίσκεται στην εικόνα!* υποχρεωτικά στοιχεία
ο/η nik έγραψε:
οποιος θελει μειωση υπογραφει στο παρακατω link https://secure.avaaz.org/en/petition/Voyleytes_tis_Ellinikis_Voylis_Meiosi_toy_arithmoy_ton_voyleyton_tis_EllinikisVoylis/?emZWCGlb&utm_source=sharetools&utm_medium=email&utm_campaign=petition-428323-Voyleytes_tis_Ellinikis_Voylis_Meiosi_toy_arithmoy_ton_voyle
Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 στις 3:11 μμ
ο/η viagra έγραψε:
uvbjqj http://zndckk.com/ ugxuqhi [url=http://nrxldj.com/]ugxuqhi[/url]
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:57 πμ
ο/η hmajbm έγραψε:
odunmmy
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:44 πμ
ο/η ΧΚ έγραψε:
Θα μπορούσε επίσης το λευκό να αντιπροσωπεύεται στη βουλή με κενές θέσεις / λιγότερους βουλευτές.
Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012 στις 12:25 μμ

On Line Ψηφοφορία

think tanks
Πιστεύετε ότι τα "think tanks" πρέπει να ασχολούνται με ζητήματα ιδεολογίας ή εφηρμοσμένης πολιτικής;