ΚΠΕΕ ΚΠΕΕ
Οργάνωση των εξουσιών & αναθεώρηση του Συντάγματος: 20 σημεία για διάλογο


Α. Το πλαίσιο της συζήτησης
Β. Προτάσεις (και αντίλογος)
 1. Προκαθορισμένη κυβερνητική/κοινοβουλευτική θητεία;
 2. Εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας;
 3. Πενταετής κοινοβουλευτική περίοδος;
 4. Πρόωρες εκλογές για το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής περιόδου;
 5. Διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας;
 6. Εκλογικό σύστημα
 7. Αριθμός βουλευτών
 8. Θέσπιση δύο θητειών κατ’ ανώτατο όριο για κάθε αιρετό αξίωμα
 9. Απόλυτο ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων;
 10. Μέγεθος κυβερνήσεων
 1. Νομοθετική πρωτοβουλία
 2. Συνταγματικό Δικαστήριο
 3. Ευθύνη υπουργών, βουλευτική ασυλία
 4. Προεδρικές εξουσίες
 5. Προεδρικό σύστημα στην Ελλάδα;
 6. Δεύτερο νομοθετικό σώμα (Γερουσία);
 7. Δικαστική εξουσία
 8. Ελεγκτικό Συνέδριο
 9. Ανεξάρτητες αρχές
 10. Δημόσια οικονομικά
Β-15. Προεδρικό σύστημα στην Ελλάδα;

Μία πρόταση που έχει συζητηθεί πολύ προσφάτως, εν όψει κυρίως της κακής λειτουργίας του σημερινού συστήματος, σχετίζεται με την εγκαθίδρυση στη χώρα μας προεδρικού συστήματος αμερικανικού ή κυπριακού τύπου ή ημιπροεδρικό γαλλικού τύπου. Σ’ ένα τέτοιο σύστημα, η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την ασκεί με την επικουρία του υπουργικού συμβουλίου. Σε ένα ημιπροεδρικό σύστημα τύπου Γαλλίας ο πρόεδρος θα μπορούσε να έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Οι υπουργοί είναι υπεύθυνοι ενώπιον του Προέδρου και ανά πάσα στιγμή ανακλητοί από αυτόν. Στο σύστημα αυτό, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και θέση πρωθυπουργού, υπάρχει απόλυτο ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και κοινοβουλευτικών καθηκόντων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται άμεσα από τον λαό (με σχετική πλειοψηφία ή με απόλυτη πλειοψηφία σε εκλογές δύο γύρων) και ασκεί τα καθήκοντά του για σταθερό διάστημα.

Σε αντίκρουση των σχετικών προτάσεων, παρατηρείται ότι η εισαγωγή προεδρικού συστήματος ενδέχεται να δράσει στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των αυταρχικών ή/και δημοψηφισματικών-διχαστικών στοιχείων του ελληνικού πολιτικού συστήματος, χωρίς καν να εγγυάται την εκλογή στη θέση του Προέδρου (μια θέση ακόμη ισχυρότερη κι από αυτή του σημερινού πρωθυπουργού) κάποιου κατάλληλου προσώπου. Ο λαϊκισμός και ο βοναπαρτισμός μπορεί σε ένα τέτοιο σύστημα να προστεθούν την οικογενειοκρατία, τους κλειστούς κομματικούς μηχανισμούς (machine politics) και τον διχαστικό λόγο ως παράγοντες ακόμη βαθύτερης δυσλειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Επίσης, η νοτιοαμερικανική εμπειρία δείχνει τους τεράστιους κινδύνους εκτροπής που ενέχει η κατάληψη της προεδρικής καρέκλας από πρόσωπα που δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αλλά και η εμπειρία των ΗΠΑ δημιουργεί έντονες αμφιβολίες ως προς τη νομοθετική αποτελεσματικότητα μιας κυβέρνησης που δεν διαθέτει επαρκή κοινοβουλευτική στήριξη. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, το προεδρικό σύστημα θα πρέπει να είναι οργανωμένο, σύμφωνα με τις απόψεις αυτές, σε εξαιρετικά αυταρχική βάση - αλλά αυτό δεν φαίνεται επιθυμητό, ούτε είναι συμβατό με την αρχή των θεσμικών ισορροπιών και ελέγχων.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η εισαγωγή προεδρικού συστήματος είναι ασύμβατη με τις αρχές του σημερινού πολιτεύματος και προσκρούει σε μη αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος και καθώς προϋποθέτει την άσκηση πρωτογενούς συντακτικής εξουσίας, και όχι απλώς της αναθεωρητικής λειτουργίας, θα ήταν νοητή μόνον σε εντελώς έκτακτες («επαναστατικές») περιστάσεις.

* Προσθέστε το σχόλιό σας:
Email:

δεν πρόκειται να δημοσιευτεί

* Όνομα:
This Is CAPTCHA Image 
Αντιγράψτε τον αριθμό * :

Πρέπει να πληκτρολογήσετε τον κωδικό που βρίσκεται στην εικόνα!* υποχρεωτικά στοιχεία
ο/η Γιώργος Σμαιλης έγραψε:
Θα μπορούσε να υπάρξει στην Ελλαδα, ομοσπονδιακού τύπου Δημοκρατία;
Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016 στις 1:04 πμ
ο/η viagra έγραψε:
vecduyac http://ejeunz.com/ xcujcocf [url=http://rpoqco.com/]xcujcocf[/url]
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 στις 3:23 μμ
ο/η vmbmwji έγραψε:
zmglak
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:53 πμ

On Line Ψηφοφορία

think tanks
Πιστεύετε ότι τα "think tanks" πρέπει να ασχολούνται με ζητήματα ιδεολογίας ή εφηρμοσμένης πολιτικής;