ΚΠΕΕ ΚΠΕΕ
Οργάνωση των εξουσιών & αναθεώρηση του Συντάγματος: 20 σημεία για διάλογο


Περιοδικό Επίκεντρα

Το ΚΠΕΕ υπήρξε το πρώτο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, που άρχισε συστηματικά να δημοσιεύει μελέτες και άρθρα σχετικά με τη φιλελεύθερη πολιτική και οικονομική σκέψη. Στην εικοσιπενταετή πορεία του το ΚΠΕΕ ανέπτυξε πλούσια εκδοτική δραστηριότητα, καλύπτοντας την ανάγκη για συστηματική και επιστημονική ανάλυση ιδεολογικοπολιτικών θεμάτων.

Η επιθεώρηση του ΚΠΕΕ, τα ΕΠΙΚΕΝΤΡΑ, που εκδίδονται από το 1976, έχουν καθιερωθεί ως η εγκυρότερη θεωρητική και επιστημονική έκδοση του φιλελεύθερου χώρου.

Στα τεύχη των ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝ επιφανείς προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς πολιτικής ανέλυσαν και σχολίασαν ζητήματα της επικαιρότητας. Ιδιαίτερα πριν από την εξέλιξη των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην Ελλάδα -στο τέλος της δεκαετίας του '80- και την έκρηξη του θεματικού Τύπου στη δεκαετία του '90, τα ΕΠΙΚΕΝΤΡΑ αποτελούσαν το σημαντικότερο βήμα για να συζητηθούν θέματα μείζονος σημασίας, όπως η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, η ισχυροποίηση των φιλελεύθερων κομμάτων στην Ευρώπη, η παρουσίαση της ιδεολογικής βάσης και η σύγκριση μεταξύ τάσεων του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού φιλελευθερισμού, καθώς και του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού.

Στις σελίδες τους δημοσιεύθηκαν εκτενή αφιερώματα σε διανοητές διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Karl Popper, ο Friedrich Hayek, ο Robert Nozick, o Raymon Aron κ.ά., καθώς επίσης και άρθρα μιας πλειάδας σημαντικών ελλήνων και ξένων πολιτικών που εκφράζουν ένα ευρύ φάσμα απόψεων.

Στα ΕΠΙΚΕΝΤΡΑ ήταν σημαντική η παρουσία θεμάτων σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ανάλυση και το σχολιασμό των επιπτώσεων της τεχνολογίας στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Για ένα τέταρτο του αιώνα τα ΕΠΙΚΕΝΤΡΑ αποτέλεσαν τη μοναδική περιοδική έκδοση, όπου παρουσιάζονται και αναλύονται αξιόπιστα, με επιστημονικές μεθόδους από επιφανείς εκλογολόγους-επικοινωνιολόγους, όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις.

Στόχος του Κέντρου είναι τα ΕΠΙΚΕΝΤΡΑ να συνεχίσουν να καλύπτουν την ανάγκη για έγκυρη, αξιόπιστη και επιστημονική ανάλυση ζητημάτων της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη νέων προσώπων και ιδεών μέσα από τις σελίδες τους, καθώς και στην προσέγγιση μιας εναλλακτικής θεματολογίας, που ενδιαφέρει πραγματικά το σύγχρονο Έλληνα πολίτη.

Μετά από λίγα χρόνια εκδοτικής απουσίας, τα «ΕΠΙΚΕΝΤΡΑ» επανέρχονται δριμύτερα, με στόχο να παράσχουν πλαίσιο διαλόγου για τα μεγάλα προβλήματα του 21ου αιώνα. Σήμερα, οι περισσότερες από τις άλλοτε «αιρετικές» ιδέες του ΚΠΕΕ και των «ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝ» αποτελούν πλέον κοινούς τόπους. Η φάση των μεγάλων ιδεολογικών αντιπαραθέσεων σε επίπεδο αρχής έχει παρέλθει – και μάλιστα, με επικράτηση των φιλελεύθερων ιδεών. Κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Η συζήτηση δεν μπορεί, λοιπόν, να αρκείται πλέον στα καθαρώς ιδεολογικά θέματα «υψηλού» επιπέδου, χωρίς αναφορά στην άμεση πρακτική κατάσταση και το συγκεκριμένο φάσμα εναλλακτικών δυνατοτήτων που προσφέρονται, καθορίζοντας τα όρια και τις προοπτικές των δημοσίων πολιτικών.

Γι’ αυτό και το περιοδικό ανοίγει τώρα τον διάλογο για την Ελλάδα που έρχεται, την Ελλάδα του 2020. Στρέφεται στα μεγάλα θέματα της επόμενης δεκαπενταετίας. Προσεγγίζει ζητήματα εφαρμοσμένης πολιτικής, πάντοτε στη βάση καλά θεμελιωμένων αναλύσεων.

www.epikentra.gr

Διαβάστε παλαιότερες εκδόσεις

τεύχος Σεπτεμβρίου 1999 τεύχος Οκτωβρίου 1999 τεύχος Νοεμβρίου 1999
τεύχος Ιανουαρίου 2000 τεύχος Φεβρουαρίου 2000 τεύχος Μαρτίου 2000Αποστολή σελίδας με email   Εκτύπωση σελίδας

On Line Ψηφοφορία

think tanks
Πιστεύετε ότι τα "think tanks" πρέπει να ασχολούνται με ζητήματα ιδεολογίας ή εφηρμοσμένης πολιτικής;