ΚΠΕΕ ΚΠΕΕ
Οργάνωση των εξουσιών & αναθεώρηση του Συντάγματος: 20 σημεία για διάλογο


Media Kiosk

ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2007

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ,
6 Μαρτίου 2007


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,
7 Μαρτίου 2007

'ΕΘΝΟΣ,
8 Μαρτίου 2007


'ΕΘΝΟΣ,
8 Μαρτίου 2007

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
8 Μαρτίου 2007

ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
8 Μαρτίου 2007

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ,
10 Μαρτίου 2007

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ,
11  Μαρτίου 2007

ΕSPRESSO
15 Μαρτίου 2007

 

ΙΣΟΤΙΜΙΑ
17 Μαρτίου 2007


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
20 Μαρτίου 2007

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
20 Μαρτίου 2007

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
22 Μαρτίου 2007


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
24 Μαρτίου 2007

EXPRESS
25 Μαρτίου 2007
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, 
27 Μαρτίου 2007

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
28 Μαρτίου 2007

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
28 Μαρτίου 2007

ΕSPRESSO, 
28 Μαρτίου 2007

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, 
30 Μαρτίου 2007

ESPRESSO, 
2 Απριλίου 2007

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ,
2 Μαϊου 2007

 

 ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ,
3 Μαϊου 2007

 ESPRESSO,
10 Μαϊου 2007

ΑΥΓΗ,
25 Μαϊου 2007

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ,
25 Μαϊου 2007

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
25 Μαϊου 2007

ΒΡΑΔΥΝΗ,
25 Μαϊου 2007

   

Στα 30 χρόνια λειτουργίας του ΚΠΕΕ , ο ελληνικός και ξένος Τύπος αναφέρθηκε με θερμά σχόλια στις δραστηριότητες του Κέντρου και επισήμανε την αξιοπιστία των εκδόσεών του και την πρωτοτυπία των δράσεών του.

Η HERALD TRIBUNE στις 10.12.1990 χαρακτήριζε το ΚΠΕΕ "Greece's main think tank".

Οι εκλογικές αναλύσεις του ΚΠΕΕ αναδημοσιεύτηκαν σε έντυπα διεθνούς κύρους, όπως WALL STREET JOURNAL, FOREIGN AFFAIRS, THE ECONOMIST.

"Οι σφυγμομετρήσεις στην Ελλάδα είναι συνήθως αναξιόπιστες...", έγραφε το THE ECONOMIST για τις εκλογές του 1981, "όμως οι σφυγμομετρήσεις που διεξήγαγε το ΚΠΕΕ προέβλεψαν επιτυχώς το αποτέλεσμα των εκλογών του 1981".

Και ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ: "Οι σφυγμομετρήσεις του ΚΠΕΕ και οι εκλογικές του αναλύσεις είναι σεβαστές από όλους".

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 28.12.1997: "...Το ΚΠΕΕ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1976 από έναν κύκλο ανθρώπων με διακεκριμένη ακαδημαϊκή, πολιτική και επιχειρηματική δράση. Το ΚΠΕΕ προωθεί τους σκοπούς του και ενθαρρύνει το διάλογο, μέσα από μία πολύπλευρη δραστηριότητα, σχεδιασμένη να ενισχύει τη δημόσια συμμετοχή και πληροφόρηση."

ΙΣΟΤΙΜΙΑ, 17.03.1996: "Το ΚΠΕΕ είναι ο παλιότερος οργανισμός με σπουδαία προσφορά στο χώρο της φιλελεύθερης σκέψης."

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, 11.02.1977: "Στο κέντρο πάντα των εθνικών προβλημάτων, σε μια μορφή πνευματικής αποκεντρώσεως, το ΚΠΕΕ προωθεί αθόρυβα, ανοίγοντας τον κύκλο των συζητήσεων σε τομείς ζωτικούς, για να τους φωτίσει με τις υπεύθυνες απόψεις των επιφανών συνεργατών του. Είναι ασφαλώς οι πρώτες επιστημονικές ¨εξορμήσεις¨. Και το σημειώνουμε αυτό, όχι μόνο για τον έπαινο, αλλά για την προσδοκία της καλής μιμήσεως."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21.01.1984: για το συνέδριο που είχε οργανώσει το Κέντρο με θέμα "Τέχνη και Ελευθερία" το 1984 : "Τέχνη και Ελευθερία, θέμα σοβαρότατο και πάντα επίκαιρο, μια και η ελευθερία στην τέχνη πολλαπλώς και συχνά εμμέσως βάλλεται, είναι το θέμα της συζήτησης που οργανώνει το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επιμορφώσεως, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου. Στους καλεσμένους ομιλητές αλφαβητικά, οι Τάσος Αθανασιάδης, Μάνος Κατράκης, Δημήτρης Μυταράς, Μάριος Πλωρίτης, Θεόδωρος Τάσσιος, Μάνος Χατζηδάκης, Δημήτρης Χορν. Στη συζήτηση, τα επιμέρους θέματα ορίζονται στο ρόλο του καλλιτέχνη σε μια σύγχρονη κοινωνία, στη σημασία της ελευθερίας για την καλλιτεχνική δημιουργία, στα όρια της παρέμβασης του κράτους στην τέχνη, στον τρόπο που η τέχνη και ο καλλιτέχνης αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα".

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 26.01.1984: για την ίδια εκδήλωση: "Στο Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν τη Δευτέρα, πραγματοποιείται ανοιχτή συζήτηση, όπου θα λάβουν μέρος προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης. Όπως είναι γνωστό, τη διοργανώνει το Κέντρο Πολιτικής Ερεύνας και Επιμορφώσεως, στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου πάνω σε καίρια θέματα."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 17.12.1984: για την "δημόσια συζήτηση με θέμα τη λειτουργία των ΜΜΕ στη Δημοκρατία", που οργάνωσε το Κέντρο το 1984: "Με άτεγκτους, αμερόληπτους και αξιόλογους δικαστές, με καλοπροαίρετους αλλά αυστηρούς ενόρκους έκατσαν χθες τηλεόραση και ραδιόφωνο στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η δίκη αυτή, που είχε επίσημο τίτλο ¨δημόσια συζήτηση με θέμα τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη Δημοκρατία¨ διοργανώθηκε σε κεντρικό κινηματογράφο του Πειραιά από την Ανεξάρτητη Κίνηση, το Κέντρο Πολιτικής Ερεύνης και Επιμορφώσεως, το Κέντρο Μελετών Πολιτικής και τη Φιλολογική Στέγη Πειραιώς. Δικαστές στη δίκη αυτή ήταν οι εισηγητές: Ν. Δεληπέτρος, δημοσιογράφος-πρ.Γεν. Γραμμ. Υφ/ου Τύπου, Γ. Μασσαβέτας, δημοσιογράφος, Δ. Μπουλούκος, βουλευτής Αθηνών, Γ. Στεφανάκης, πρ. Αναπληρωτής Γεν. Δ/ντής ΕΡΤ, Σ. Χρυσοστομίδης, δημοσιογράφος και Δ. Κατσούδας, επίσης δημοσιογράφος.
Ένορκοι, το πολυπληθέστατο ακροατήριο που, τέσσερις σχεδόν ώρες, δεν ξεκόλλησε από τη θέση του ωσότου να εκδοθεί η τελική απόφαση, που ήταν καταδικαστική και να ορισθεί η ποινή: Ανεξαρτησία της τηλεόρασης από τις κομματικές δεσμεύσεις".

ΤΑ ΝΕΑ, 29.06.1983: για τη συζήτηση "Ποιος είναι προοδευτικός; ποιος είναι αντιδραστικός;" : "Ποιος είναι προοδευτικός; ποιος είναι αντιδραστικός; Με το θέμα αυτό θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτικής Ερεύνης και Επιμορφώσεως. Θα μετάσχουν: Α. Διαμαντόπουλος, Α. Δροσόπουλος, Τ. Λαμπρίας, Σ. Μάνος, και Μ. Παπαγιαννάκης."

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 9.04.1985: (παρουσιάζει το βιβλίο των Α. Ανδριανόπουλου και Γ. Λούλη "Η Φιλελεύθερη Ιδεολογία : Κείμενα για το Νέο Φιλελευθερισμό", μία έκδοση του ΚΠΕΕ) : "Είναι μία ανθολογία αντιπροσωπευτικών κειμένων των δύο συγγραφέων καθώς και των πιο διάσημων εκπροσώπων της φιλελεύθερης σκέψης σε όλο τον κόσμο. Στον τόμο αυτό ανθολογούνται τα δύο πρόσφατα Νόμπελ οικονομίας (Μ. Φρήντμαν και Φ. Χάγιεκ), οι πιο σοβαροί εκπρόσωποι της Αυστριακής Σχολής των φιλελεύθερων οικονομικών (Ι. Κίρτσνερ και Λ. Μίζες), υπάρχουν ειδικές μελέτες από φυσιογνωμίες του χώρου για το φιλοσοφικό περιεχόμενο της ελεύθερης οικονομίας και του καπιταλισμού (Χεν Χάζλιτ, Ιρ. Κρίστολ, Ρ. Χάρρις, Μ. Νόβακ), για τα οικονομικά της προσφοράς και το μονεταρισμό, καθώς και για τις απάνθρωπες επιπτώσεις του μεγάλου και αυταρχικού κρατικού παρεμβατισμού…".

ΚΕΡΔΟΣ, 1986: για την ομιλία του Καθηγητή Guy Sorman, που διοργάνωσε το ΚΠΕΕ : "Σε γεύμα που οργανώθηκε χθες από το ΚΠΕΕ μίλησε ο Καθηγητής και συγγραφέας Guy Sorman με θέμα ¨Το Ελάχιστο Κράτος¨. Ο Guy Sorman θεωρείται κορυφαίος διανοητής της Φιλελεύθερης Σχολής στη Γαλλία"
Έναν χρόνο αργότερα ο Guy Sorman είναι ξανά επίσημος καλεσμένος του ΚΠΕΕ σε συζήτηση γύρω από το φιλελευθερισμό.
"Ανοιχτή συζήτηση, ανάμεσα σε δυο από τους σημαντικότερους εκφραστές του σύγχρονου φιλελευθερισμού, τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και τον Γάλλο Καθηγητή και συγγραφέα Guy Sorman οργανώνει το ΚΠΕΕ…" ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1.03.1987.

ΕΞΠΡΕΣ, 25.05.1986: για το Συμπόσιο "Ελλάδα: από τώρα έως τα τέλη του 20ού αιώνα" : "Στόχος της συνάντησης είναι να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, πάνω στα ελληνικά προβλήματα, έξω από τα κατεστημένα σχήματα και μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους."

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,17.05.1986: "Το κέντρο πήρε την πρωτοβουλία , ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι στη χώρα μας, όλο και περισσότεροι σκεπτόμενοι άνθρωποι συμμεριζόμαστε την άποψη πως, ενώ βρισκόμαστε ήδη μπροστά στο έτος 2000 και επαναστατικά άλματα γίνονται στην επιστημονική σκέψη και πρακτική, ο δημόσιος προβληματισμός εξακολουθεί, κατά κανόνα να κινείται γύρω από αναχρονιστικούς άξονες. Γι αυτό, όπως υπογραμμίζεται, στόχος της 1ης Δημόσιας Συνάντησης με θέμα :Ελλάδα: από τώρα έως τα τέλη του 20ού αιώνα , είναι να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, πάνω στα ελληνικά προβλήματα, έξω από τα κατεστημένα σχήματα και μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους"

ΑΘΗΝΑΪΚΗ, 2.12.1997: για τη συζήτηση με θέμα "Τοπικές ειδήσεις εναντίον παγκόσμιων ειδήσεων: Διατηρώντας το ενδιαφέρον μας στην είδηση", τονίζει τα ονόματα των εισηγητών : Τοdd Gitlin, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Henry Kamm, πρώην ανταποκριτής των New York Times.

ADBUSINESS, 22.12.1997: (αφιέρωμα στην έκδοση του ΚΠΕΕ "Αξιολόγηση της Εκπαίδευσης-Ευρωπαϊκές Τάσεις και Πρόταση για ένα Πλαίσιο Ελληνικής Πολιτικής.") " Η επιμέλεια είναι του Σταμάτη Παλαιοκρασσά , συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Σκοπός αυτής της εμπεριστατωμένης μελέτης, είναι να προσεγγίσει την καλύτερη λύση για μια ενδεχόμενη πολιτική εκπαιδευτικής αξιολόγησης."

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23.06.1994: δημοσιεύει εκτενές αφιέρωμα στο Συνέδριο που διοργάνωσε το ΚΠΕΕ για τα εμπόδια που συναντούν οι παραγωγοί πλούτου στη δημιουργία αυτού του πλούτου, με προσκεκλημένους επιφανείς οικονομολόγους και τραπεζίτες.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 02.06.1988: "Προς δημιουργία ηλεκτρονικού δικτύου σύνδεσης των κυριοτέρων πολιτικών και οικονομικών ινστιτούτων των Βαλκανίων οδεύει το ΚΠΕΕ. Το ΚΠΕΕ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1976 από έναν κύκλο ανθρώπων με διακεκριμένη ακαδημαϊκή πολιτική και επιχειρηματική δράση."

 Αποστολή σελίδας με email   Εκτύπωση σελίδας

On Line Ψηφοφορία

think tanks
Πιστεύετε ότι τα "think tanks" πρέπει να ασχολούνται με ζητήματα ιδεολογίας ή εφηρμοσμένης πολιτικής;