ΚΠΕΕ ΚΠΕΕ
Οργάνωση των εξουσιών & αναθεώρηση του Συντάγματος: 20 σημεία για διάλογο


Νέα-Εκδηλώσεις

Ημερίδα με θέμα "Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Κοινωνική Οικονομία" από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΔΥΕΚΟ και το Δήμο Χολαργού

23/10/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σχέδια νέων κοινωνικών επιχειρήσεων
γυναικείας επιχειρηματικότητας
σε εκδήλωση της ΔΥΕΚΟ στον Δήμο Χολαργού

Αθήνα, Οκτώβριος 2007

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Κοινωνική Οικονομία, που διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΔΥΕΚΟ, η οποία υλοποιεί το έργο «Δίκτυο Υποστήριξης Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας στη Βόρεια και Ανατολική Αθήνα», στο πλαίσιο του Β’ Κύκλου της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal.
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Δήμου Χολαργού παρουσιάστηκαν τα πρώτα σχέδια ίδρυσης κοινωνικών επιχειρήσεων από ομάδες γυναικών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματα κατάρτισης της Σύμπραξης και συζητήθηκαν επιμέρους θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και ευρύτερα ζητήματα κοινωνικής οικονομίας.
Οι παρουσιάσεις των πρώτων προσπαθειών γυναικείας επιχειρηματικότητας από ομάδες γυναικών στη Βόρεια και Ανατολική Αθήνα αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές του έργου της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΔΥΕΚΟ, σε μία πορεία που ξεκίνησε πριν από 2 περίπου έτη, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών όσον αφορά την ενημέρωση, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη των νέων γυναικών–υποψήφιων επιχειρηματιών για την ίδρυση των νέων επιχειρήσεων.
Επόμενο σημείο – σταθμός στο έργο, η πλήρης λειτουργία του καινοτόμου μηχανισμού της Εικονικής Θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, η οποία θα υποστηρίξει τις υπηρεσίες αυτές και θα αποτελέσει πεδίο συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών μεταξύ των επιχειρήσεων, στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Χολαργού Δημήτρης Νικολάου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον ενδιάμεσο χώρο κοινωνικής οικονομίας μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ο κύριος Νικολάου αναφέρθηκε στην τοπική διάσταση της επιχειρηματικότητας και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην εισήγησή του ο Διαχειριστής της ΔΥΕΚΟ Νεόφυτος Ερωτόκριτος, αφού παρουσίασε την Σύμπραξη και τους Εταίρους, αναφέρθηκε στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τονίζοντας: «Η αυξανόμενη είσοδος των γυναικών στον επιχειρηματικό χώρο συμπίπτει με την ανάπτυξη του τομέα κυρίως των υπηρεσιών και αποτελεί σημαντικό δείκτη ανάπτυξης αλλά και ισοτιμίας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Τα βασικά χαρακτηριστικά της γυναίκας, όπως η διορατικότητα, η ευαισθησία, η φαντασία, η συνέπεια και η σωστή αίσθηση του χρόνου, σε συνδυασμό με την πίστη των γυναικών για αυτόνομη δράση, είναι αυτά που, αν αξιοποιηθούν, τις οδηγούν να ανοίξουν νέους δρόμους και ορίζοντες σε πολλούς τομείς».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε επίσης ειδική παρουσίαση για τις «Αρχές και Έννοιες της Κοινωνικής Οικονομίας», καθώς και το «Σύστημα Υποστήριξης των Κοινωνικών Επιχειρήσεων» που υλοποιεί η ΔΥΕΚΟ, από τους Δημήτρη Καμάρα και Στυλιανό Ανδρεάδη, στελέχη της Αναπτυξιακής Σύμπραξης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό δρώμενο και catering, που οργανώθηκαν από δύο γυναικείες ομάδες υποψηφίων επιχειρηματιών, που θα συστήσουν επιχειρήσεις στους τομείς Πολιτισμού και Τροφοδοσίας.
Στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΔΥΕΚΟ συμμετέχουν επιστημονικοί και τεχνολογικοί φορείς, καθώς και εκπρόσωποι της ομάδας στόχου: Σύνδεσμος Βόρειας και Ανατολικής Αθήνας, ΕΜΠ/Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών, Asset Τεχνολογική, Δημοτικό ΚΕΚ Χολαργού, Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή», Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας.
Το έργο εντάσσεται στον άξονα 2 «Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πνεύματος», μέτρο 2.2 «Ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,24 εκατ. €, εκ των οποίων το 75% χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το 25% από εθνικούς πόρους (Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας).

Επικοινωνία-Δημοσιότητα
Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ)
Τηλ.: 210-729 1647
kpee@kpee.grΑποστολή σελίδας με email   Εκτύπωση σελίδας

On Line Ψηφοφορία

think tanks
Πιστεύετε ότι τα "think tanks" πρέπει να ασχολούνται με ζητήματα ιδεολογίας ή εφηρμοσμένης πολιτικής;