ΚΠΕΕ ΚΠΕΕ
Οργάνωση των εξουσιών & αναθεώρηση του Συντάγματος: 20 σημεία για διάλογο


Κείμενα

Συνολικά αποτελέσματα  24 | Σελίδα 1 από 3
 • Επανίδρυση του κράτους: οι αναγκαίες τομές (του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ)(1-12-2005)
  Η αρρυθμία, οι αγκυλώσεις, αλλά και η διαφθορά της δημόσιας διοίκησης έχουν ως συνέπεια να αποθαρρύνεται η επιχειρηματικότητα και να αυξάνει δραματικά το κόστος κάθε οικονομικής δραστηριότητας.
   
 • Ο δρόμος προς το πολιτικό κέντρο (του Δημήτρη Ι. Καμάρα)(1-12-2005)
  Στην περίπτωση της χώρας μας, τα λάθη του παρελθόντος και τα βαθειά συστημικά προβλήματα (αδιαφάνεια, διαφθορά) έχουν διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό, προκαλώντας αλλοίωση της καθημερινής συμπεριφοράς των πολιτών, οι οποίοι πλέον εμπιστεύονται ολοένα και λιγότερο το κράτος και τους συμπολίτες τους.
   
 • Μαθήματα εξουσίας (του Geoff Mulgan)(1-11-2005)
  Από το 1997 έως το 2004, ο Geoff Mulgan εργάσθηκε στη Downing Street, υπηρετώντας την κυβέρνηση του Τόνυ Μπλαιρ από διάφορες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του επικεφαλής του σχεδιασμού δημόσιας πολιτικής και του διευθυντή της ομάδας στρατηγικής. Στις σελίδες που ακολουθούν, μας μεταφέρει κωδικοποιημένα τα διδάγματα που άντλησε από αυτή την εμπειρία. Οι παρατηρήσεις του παρέχουν γόνιμο έδαφος για συγκρίσεις και προσφέρουν γνώμονες δράσης σε όσους καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη της χάραξης εφαρμοσμένων πολιτικών - στη χώρα μας, όπως και στη δική του.
   
 • Εκκλησία και κράτος: διαχωρισμός ή σύμπραξη; (του Άγγελου Φιλιππίδη)(1-11-2005)
  Kεντρικό πολιτικό ζήτημα στις επόμενες εκλογές προτίθεται να καταστήσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το «διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους». Ασφαλώς, το θέμα είναι σημαντικό. Τόσο το κράτος όσο και η εκκλησία θα έπρεπε να επανεξετάσουν και να επανασχεδιάσουν τους όρους της συνύπαρξής τους. Όμως, αυτό πρέπει να γίνει με βάση την ιστορία, την παράδοση και, βέβαια, το μελλοντικό αμοιβαίο συμφέρον.
   
 • Οι μεταρρυθμίσεις, προϋπόθεση και για ξένες επενδύσεις (του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ)
  Αν στεκόταν κανείς για λίγο στους λόγους, για τους οποίους οι ξένες επενδύσεις έχουν δυστυχώς καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα κατέληγε, ασφαλώς, στο συμπέρασμα ότι, πέραν των άλλων τους ωφελειών, οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες, αν θέλουμε η οικονομία μας να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον και ως τόπος παραγωγικής δραστηριοποίησης.
   
 • Παγκοσμιοποίηση: το επόμενο στάδιο (του Γιώργου Καούρα)
  Οι μεγάλοι κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, γιατί κατόρθωσαν με γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και να ενσωματώσουν στις οικονομίες τους κανόνες του παιγνιδιού της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.
   
 • «Ανεξάρτητες αρχές»: με ή χωρίς εισαγωγικά; (του Παναγιώτη Σταϊκούρα)
  Ο καθένας μας δεν είναι αυτό που νομίζει ότι είναι, αλλά είναι «ένας, κανένας και εκατό χιλιάδες», ανάλογα με το πώς τον βλέπει τούτο ή εκείνο το πρόσωπο, και πάντα αλλιώτικος από ό,τι πλάθει ο ίδιος τον εαυτό του μέσα στο μυαλό του. Γι' αυτό η καταστροφή είναι τεράστια, όταν ένας ηθικός καθρέφτης τού αποκαλύψει ξαφνικά την εικόνα του εαυτού του όπως τη βλέπουν οι άλλοι, δηλαδή τι είναι για τους άλλους. (Sylvio d' Amico)
   
 • Η ανάγκη ενός κεντρικού μηχανισμού (του Λεωνίδα Κορρέ)
  Οι συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν μια μέθοδο πραγματοποίησης έργων και παροχής υπηρεσιών, τα οφέλη της οποίας έχουν πλέον γίνει εμφανή σ' αρκετές χώρες παγκοσμίως…
   
 • Σταθερά θεμέλια για οικονομική ανάπτυξη
  Του Γιώργου Αλογοσκούφη, 
  Σαν σήμερα πριν από 3 χρόνια, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επέλεξαν να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα. Επέλεξαν την πρόοδο. Τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Επέλεξαν μια νέα πορεία.
   
 • Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό ως παράγων ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής
  του Σάββα Τσιτουρίδη
  Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Το παρόν κείμενο αποτελεί ομιλία του Υπουργού στην εκδήλωση του ΚΠΕΕ τίτλο «Για έναν ισχυρό και συνεκτικό κοινωνικό ιστό».

   
  επόμενη σελίδα >>


Αποστολή σελίδας με email   Εκτύπωση σελίδας

On Line Ψηφοφορία

think tanks
Πιστεύετε ότι τα "think tanks" πρέπει να ασχολούνται με ζητήματα ιδεολογίας ή εφηρμοσμένης πολιτικής;